Με λουκέτο απειλείται η Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου "ΕΛΠΙΔΑ" στο Ωραιόκαστρο

Με λουκέτο απειλείται η Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου "ΕΛΠΙΔΑ" στο Ωραιόκαστρο

Αρ. Πρωτ. 2914/15.12.2011

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης 

Σε τραγική κατάσταση έχει περιέλθει η Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου «ΕΛΠΙΔΑ», που εδρεύει στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη μονάδα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας. Στεγάζεται σε 4 κτίρια, κατάλληλα διαμορφωμένα στην περιοχή Παιδόπολη του Δήμου Ωραιοκάστρου και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων αυτισμού, την εκπαίδευση των αυτιστικών ατόμων και τη γενικότερη κοινωνικοποίησή τους. Στις εγκαταστάσεις της υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας 50 ατόμων, ηλικίας από 4 έως 28 ετών.

Η κατάσταση, όμως, της μονάδας είναι απελπιστική. Το προσωπικό της μονάδας είναι απλήρωτο εδώ και τέσσερις μήνες και η επιχορήγηση από το αρμόδιο Υπουργείο όχι μόνο δεν έχει καταβληθεί, αλλά θα περικοπεί κατά 40%. Αποτέλεσμα θα είναι να είναι αδύνατη η συνέχιση της μονάδας. Ήδη το προσωπικό μειώθηκε και όσοι εργαζόμενοι έχουν παραμείνει, συνεχίζουν να περιμένουν τα δεδουλευμένα τους. Τα παιδιά αυτά χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και μέριμνας. Δεν είναι δυνατόν, η Κυβέρνηση στον βωμό του Μνημονίου και των μέτρων της Τρόϊκας να οδηγεί τέτοιες Μονάδες, που επιτελούν σημαντικό έργο στην ανέχεια.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να συνεχιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου «ΕΛΠΙΔΑ»;

Απάντηση Υπουργείου